Článek

Povídání o včelách a se včelaři ve 2.B

Profilová fotka

Mgr. Naděžda Gazsaková

Vytvořeno:

Spoluautoři:

V pondělí 19.2. k nám zavítali „včelaři“ a byl to opravdu zážitek! Hlavně tedy proto, že do třídy pan Kolomý spolu s paní Šrámkovou přinesl úl s živými včelami. Všichni jsme včelí úl pozorně sledovali a nemohli se jich v zimě „nabažit“. Bylo neuvěřitelné, jakou energii včely vydávaly. Úl neustále bzučel a duněl, pokud jsme na něj přiložili dlaň, protože včelky pořád vylézaly a zalézaly. Také jsme se mohli zblízka podívat na „včelí poštu“, resp. krabičku se včelkami, kterou včelaři posílají ostatním včelařům na založení nového včelstva.

Dále jsme se seznámili se základními včelařskými pomůckami (rámečky, dýmáky, smetáčky, kloubouky), které jsme si mohli i vyzkoušet. Také jsme se přesvědčili o tom, že „vytočený rámeček“ od medu, voněl (a chutnal) po medu, ale čerstvé voskové plástve voněly ještě více! Mezitím jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací, např. kolik včel žije v jednom úlu přes zimu nebo v létě; proč včelky „dělnice“ vyhánějí „trubce“; jak dlouho žije „matka královna“ nebo i to, že včely dokážou zabít myš, kterou pak propolisem zakonzervují! A věděli jste, že během svého života vyrobí jedna včela zhruba polovinu čajové lžičky medu?!

A jako zlatá tečka na závěr byla ochutnávka medu! Děti mohly ochutnat med lipový, malinový, javorový, květový, lesní (medovicový) i med pastovaný. Na rozloučenou všichni ještě dostali medové bonbóny a tužku se včelkou!

Poté jsme si s žáky ještě mohli získané informace o dělnicích, trubcích a matce královně ověřovat v pracovním listu. Také jsme se učili namalovat včelu a následně popsat její stavbu těla. Nebo jsme zjišťovali, jaké pracovní úkony včelky postupně během svého života provádějí (nejprve jsou „čističky“, poté „krmičky“, pak jsou povýšeny na „stavitelky“, „strážkyně“ a nakonec na „létavky“).


Nahlédnutí do života včel bylo pro nás všechny velmi inspirativní a neobyčejné. Za což Vám včelařům velice děkujeme a snad někdy příště zase na viděnou! 

Galerie